T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / SUR - Şehit Hava Pilot Oğuz Yenen İmam Hatip Ortaokulu

Sınava Nasıl Hazırlanmalıyım?

Sistem Değişti, LGS (Liselere Giriş Sınavına) Nasıl Çalışmalı?

Önceki yıllarda liselere geçişte uygulanan TEOG sistemi kaldırılarak yeni sistem getirildi. Yeni sistem önemli değişiklikleri de beraberinde getirdi. TEOG da tüm öğrenciler sınava girmek zorundaydı ve öğrenciler tüm liselere bu sınav sonucuna göre yerleştiriliyordu.  TEOG’da yapılan merkezi sınavlar aynı zamanda yazılı notu yerine geçiyordu. TEOG’da merkezi sınavlara tüm öğrencilerin girmesi zorunlu olduğu için, TEOG bir seçme ve eleme sınavı olarak görülmüyordu. Bu nedenle sınav soruları da zor olmuyor hatta bazen çok kolay olabiliyordu. Tüm soruları tam yapan binlerce öğrenci oluyordu.

Yeni sisteme göre bu yıl haziran ayında yapılacak sınavda ise öğrencilerin girmesi zorunlu olmayıp, sadece bazı liselere sınavla yerleştirme yapılacak. Yani yeni sistemde sınav, üst düzey liselere(fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları) öğrenci seçmek için yapılacak. Sınava da herkesin değil, kendine güvenen, çalışan öğrencilerin girmesi amaçlanıyor.

Sınavın üst düzey liselere öğrenci seçmek için yapılacak olması ve bilgiyi kullanma becerisine önem verilecek olması soruların daha zor olacağını gösteriyor.

Zaten yapılan açıklamalar ve yayınlanan örnek sorular da bunu destekliyor. Yeni sınavda direk bilgi gerektiren sorular yerine bilgiyi kullanma, yorumlama becerisinin ölçüldüğü sorular ağırlıkta olacaktır.

LGS-Peki öğrenciler nasıl çalışmalı?

Öğrencilerin büyük çoğunluğu alt sınıflardan itibaren test çözerek ders çalışmaktadır. Sınav sistemine göre hazırlanan bu testler de genellikle bilgiyi ölçmektedir. Bu tip sorular genelde daha alt düzey bilişsel becerileri ölçmektedir. Bilgiyi ölçen test sınavlarında bir konuyu derinlemesine öğrenmenize gerek yoktur, çünkü doğru cevap zaten size verilir amaç yanlışları elemektir. Doğru cevabı bilmeseniz bile yanlış cevapları bilmek yeterli olmaktadır. Bu nedenle öğrenciler konuyu çok iyi öğrenmeye değil bol bol soru çözerek mümkün olduğu kadar fazla sayıda soru çözmeye odaklanırlar, hatta soru çeşitleri ezberlenmeye çalışılır.

Yeni sınav da test şeklinde, fakat soruların içeriği farklı olacak, doğru cevabı bulmak kadar soruyu doğru anlamak da önem kazanacak. Bir konuyu bilmek yetmeyecek, o bilgiyi doğru yorumlayabilme ve günlük hayata aktarabilme becerisi gerekecek. Öğrencilerin okuduğu parçaları analiz edebilme becerisi ön plana çıkacak.

Öğrencilerin yeni sınavda başarılı olabilmeleri için yeni sınav sorularına hazırlıklı olmaları gerekir.

Bilgiyi kullanma, analiz, sentez, yorumlayabilme becerilerini artırmak için öncelikle kitap okumaya çok önem verilmelidir. Çok kitap okuyan öğrencilerin yeni sistemde avantajlı olacaklarını düşünüyorum. Öğrenciler kitap okumayı zaman kaybı gibi görmemeli, kesinlikle her gün en az yarım saat kitap okumalıdır.

Yeni sistemde sınav “Sayısal (Fen ve Teknoloji, Matematik) ve Sözel Bölümden (Türkçe,İnkılap Tarihi, Din K.,Yabancı Dil) oluşacak. Sözel Bölümde 50 soru için 75 dakika, Sayısal Bölümde 40 soru için 60 dakika süreniz olacak. TEOG’da her soru için 2 dakika süre verilirken yeni sınav sisteminde her soru için 1.5 dakika süreniz olacak. Sözel bölümde süre sıkıntınız olmayacaktır fakat sayısal bölümde matematik ve fen sorularını 60 dakikada yetiştirmekte sorun yaşayabilirsiniz. Sınavda problemi yaşamamak için, test çözerken zamana göre çözmeli ve zamanı verimli kullanma alışkanlığı kazanmalısınız.

1-Her gün kitap okunmalı

2-Düzenli ders çalışılmalı,

3-Günlük tekrar yapılmalı,

4-Konular yüzeysel değil derinlemesine öğrenilmeli,

5-Farklı kaynaklardan test çözülmeli,

6-Anlaşılmayan konu ya da sorular öğretmen ya da bir bilene sorulmalı,

7-Konu çalışırken tek yöntem ezberleme olmamalı. Konu çalışırken ve ezber yapılması gereken konularda da değişik yöntemler (zihin haritası, kodlama v.b.) kullanılmalı.

LGS’de Soruların Zor Olması Dezavantaj mı?

Öncelikle şunu belirteyim ki hangi sistem gelirse gelsin çalışan öğrenci avantajlıdır. Çalışan öğrenciler soruların zor olmasından korkmamalıdır. Hatta soruların çok kolay olması çalışkan öğrenciler için dezavantajdır. Çünkü sorular çok kolay olduğunda çalışmayan öğrenciler de yapabilmektedir.

Başarı için çalışmak önemlidir, fakat doğru çalışmak daha önemlidir.

 Son önerim eksiklerinizi tespit edin ve ona göre çalışın. Başarılı olamadığınızda çözümü sadece çalışma sürenizi artırmakta aramayın. Önce nedenleri tespit edin, dikkat dağınıklığı, sınav kaygısı, kitap okumama, sınavda zamanı yetiştirememe, az çalışma, yanlış çalışma alışkanlıkları v.b. başka nedenler olabilir. Teşhisi doğru yaparsanız tedavi de başarılı olacaktır.

Hepinize başarılar…

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.10.2018 - Güncelleme: 26.10.2018 20:08 - Görüntülenme: 444
  Beğen | 0  kişi beğendi